+(3630) 488-6512

 info@csomszisz.hu

Egészségfejlesztés szabadidősporttal

Március elsejével indul a Magyar Szabadidősport Szövetség a „Felnőtt lakosság preventív célú egészségfejlesztése szabadidősport által” elnevezésű, európai uniós támogatású projektje, melynek keretében a következő 36 hónapban mintegy 850 sportos programot valósítanak meg országszerte. Ezt Czene Attila, a szövetség elnöke mondta el a hétvégén Bakonybélben megrendezett szabadidősport konferencián.

Az eredeti projekt célja, hogy Magyarország kevésbé fejlett régióiban javuljon a lakosság életminősége, az egészségtudatos személet, valamint egységes szakmai elvek mentén valósuljon meg egészségfejlesztő testmozgás és szabadidős program. Mint Czene Attila elmondta, a teljes programra – melynek része az MSZSZ projektje – 9,9 milliárd forint áll rendelkezésre, és 37 szervezet pályázott rá.

Az állam a szabadidősportban történő fokozott szerepvállalásával kapcsolatban dr. Fazekas Attila Erik kiemelte: az állam feladata, hogy elősegítse az egészséges életmód és a szabadidősport gyakorlása feltételeinek megteremtését, részt vegyen a szabadidősport finanszírozásában, valamint hozzájáruljon a tömegsport bázis fejlesztéséhez. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára szerint a 2010-es évek elejéhez képest 2017-ben markáns „tabula rasa”, azaz tiszta lap történt a szabadidősport állami finanszírozásában. Egycsatornás, közvetlen finanszírozási rendszer jött létre, illetve rendelkezésre állnak uniós fejlesztési források is. A tavalyi 477,5 millió forint helyett idén legkevesebb 522,4 millió forintra nőtt a szabadidősportnak biztosított támogatás. Két szakmai programot kiemelve hozzátette: a Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program keretében futókörök, szabadtéri sportparkok kialakítására lehetett, lehet pályázni. A Hiszek Benned Sport Program keretében pedig részben a megyei jogú városok bevonásával szabadidős sportprogramok valósulnak meg. Támogatják a helyi kis egyesületeket, az utánpótlás nevelést, illetve a 250 millió forintos keretösszegű „Fitt, Egészséges Nemzetért Tárt Kapus Program” projekttel a helyben elérhető sportlétesítmények igénybevételére ösztönzik a lakosságot.

20180224_MSZSZKonf_ACD610_8292_sm1600

20180224_MSZSZKonf_ACD610_8506_sm1600A szabadidősportos konferencia fókuszában egyébként a közösségi kommunikáció állt, de szó esett a legújabb adatvédelmi szabályozásról és beszámoltak eredményeikről a szövetség tagszervezetei is.

http://sportazelet.com/egeszsegfejlesztes-szabadidosporttal-fontos-projekt-indul/